Nastolatkowie z domu dziecka w Świebodzinie mieli okazję nauczyć się sztuki gotowania zdrowych i smacznych potraw pod czujnym okiem doświadczonego kucharza, Tomasza Proca. Przebiegając pod hasłem „Pomaganie przez gotowanie”, te nietypowe warsztaty stały się platformą edukacyjną, promującą samodzielność wśród młodych ludzi.
W trakcie zajęć, uczestnicy musieli zmierzyć się z szeregiem pytań dotyczących zdrowego odżywiania. Wiedza o tym, czy pomidor jest owocem czy warzywem, jak działały węglowodany i czy picie mleka jest zdrowe, była testowana jeszcze przed rozpoczęciem gotowania. Młodzież z powodzeniem przeszła ten egzamin.
W większości polskich placówek opiekuńczo-wychowawczych nie istnieje obowiązek uczenia dzieci gotowania. Często dostęp do kuchni jest dla nich ograniczony. Jednak dom dziecka w Świebodzinie podchodzi do tego tematu inaczej.
Fakt ten przyczynia się do większej niezależności młodzieży zamieszkującej tę placówkę. Wiedza nabyta podczas warsztatów pozwala im nie tylko na samodzielne przygotowywanie posiłków, ale również na kontrolowanie domowego budżetu. Ponadto młodzi ludzie zyskują w ten sposób cenne informacje o zdrowym stylu odżywiania.
Podobne warsztaty mają być organizowane również w innych placówkach opiekuńczo-wychowawczych w całym województwie po okresie letnim.