Podczas kolejnej edycji powiatowego konkursu kulinarnego „Bitwa Regionów”, przedstawicielki Kół Gospodyń Wiejskich z różnych części Lubuskiego prezentowały swoje umiejętności kulinarne. W grę wchodziło przygotowanie najlepszego, tradycyjnego dania kuchni lubuskiej. Tym razem zawody odbywały się w Szczańcu, w zabytkowym Parku Świętojańskim, a wcześniejsze eliminacje miały miejsce między innymi w Zwierzynie, Szprotawie oraz Świdnicy.
W ramach rywalizacji pojawiły się potrawy na bazie lokalnych składników, odzwierciedlające różnorodność smaków regionu. Na stołach królowały przysmaki takie jak pieczone gęsi czy smażony pstrąg, ale nie zabrakło też słodkości – sakiewek z borówkami. Niektórzy uczestnicy zaszli jeszcze dalej i zaprezentowali ekstrawaganckie interpretacje tradycyjnych pierogów.
Konkurs „Bitwa Regionów” to nie tylko rywalizacja kulinarne, ale także możliwość eksperymentowania z tradycyjnymi recepturami i zabawa. Jednak bez względu na stopień innowacyjności, niezmienną zasadą jest wykorzystanie produktów pochodzących z małych, lokalnych upraw i hodowli.
Organizatorzy „Bitwy Regionów” stawiają sobie za cel promocję regionalnych produktów oraz popularyzację działalności Kół Gospodyń Wiejskich. Dzięki konkursowi zwracają również uwagę społeczeństwa na wartość świadomego konsumpcjonizmu.
Kulisy zawodów w Szczańcu można obserwować codziennie od poniedziałku do piątku o godzinie 18:25, tuż przed głównym wydaniem Informacji Lubuski.